Siirry sisältöön
Kontakta oss
Kontakta oss
Kontakta oss
Kontakta oss
Kontakta oss

Ratos ny majoritetsägare i NVBS, som samtidigt förvärvar Ratatek oy och Ratatek Service oy – skapar en nordisk utmanare inom järnvägsinfrastruktur

Ratos har tecknat avtal om att förvärva 74% av det svenska bolaget NVBS Rail Group Holding AB (NVBS) som i sin tur har tecknat avtal om att förvärva 100% av det finska bolaget Ratatek. NVBS blir ett nordiskt plattformsbolag för Ratos inom den attraktiva och växande järnvägsinfrastrukturmarknaden med närvaro i Sverige, Finland och Norge. Tillsammans omsatte bolagen under 2021 proforma 978 MSEK.

”Underhåll och uppgradering av samhällskritisk infrastruktur är en attraktiv och växande nisch där Ratos etablerade en position inom vägunderhåll 2021. Med förvärvet av NVBS breddar vi nu erbjudandet till den expansiva järnvägsmarknaden där NVBS tillsammans med Ratatek har utmärkta förutsättningar för fortsatt organisk och förvärvsdriven expansion”, säger Christian Johansson Gebauer, President Business Area Construction & Services på Ratos.

”NVBS har sedan starten 2012 etablerat en stark position som en snabbväxande entreprenör inriktad mot entreprenader i järnvägsnära miljö med fokus på lönsam tillväxt på den svenska marknaden. Med Ratos som ny huvudägare kan vi ta nästa steg i vår tillväxtresa och vi ser stora möjligheter att ta vår affärsmodell till nya geografier”, säger David Skalin, VD och koncernchef på NVBS. ”Förvärvet av NVBS och Ratatek passar utmärkt in i affärsområdet Construction & Services och kommer dessutom att kunna bidra till, och ta del av, mjuka synergier med övriga bolag”, säger Jonas Wiström, VD och koncernchef på Ratos.

”Vi ser att utvecklingen och förvärvet kommer att erbjuda bredare axlar för tillväxt samt säkerställa kontinuitet och stabilitet. Vår starka kontaktledningskompetens kompletterar NVBS i Sverige. Detta möjligör tillväxten av Ratatek´s verksamhet inom alla MBEST-områden”, säger Jaakko Kuosmanen, VD på Ratatek Group Oy.

Förvärvet, som är villkorat av sedvanlig konkurrensprövning, beräknas slutföras i maj 2022.