Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma vuosille 2021-2032 on valmistelussa LVM:ssä. Tähän ajankohtaiseen aiheeseen liittyen törmäsin mökillä Viikkosanoma uutisviikkolehden artikkeliin vuodelta 1959. Huomiota herättävällä otsikolla ”Johtajat riitelevät” varustettu aukeaman kokoinen artikkeli käsitteli rautateiden sähköistämisen 10-vuotisohjelmaa ajanjaksolle 1960-1969. Ohjelman tavoitteena oli sähköistää 1771 raidekilometriä neljässä vaiheessa kymmenen vuoden aikana.

Artikkeli käsitteli monipuolisesti tätä alamme historiallisesti tärkeätä hanketta ja sen taloudellisia tavoitteita, unohtamamatta kyseisen ajan päivän polttavaa politikointia.
”Sähköistämiskiista tarjoaa malliesimerkin siitä, miten meillä politisoidaan kaikki asiat, olkootpa ne laadultaan miten taloudellisia ja teknillisiä tahansa” (Viikkosanomat 1959)
Nostalgisen kirjoituksen loppu saikin minut toivomaan, että nykyään pystymme tekemään päätöksiä objektiivisemmin.
Sähköistämisen kannattavuuslaskelmat
Olen ymmärtänyt, että sähköistämisen hyöty-kustannusanalyysi tehdään 20 vuotta lyhyemmälle ajanjaksolle Suomessa kuin Ruotsissa. Ei olekaan siis ihme, että mikään investointi ei tunnu kannattavalta.
Lisäksi sähkökunnossapidon sopimushinnat ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana puolittuneet kilpailun myötä ja tämäkin pitäisi huomioida kannattavuuslaskelmissa. Nykyään taitaa olla niin, että kunnossapitokustannusten lasketaan nousevan merkittävästi ajan myötä myös sähköradalla.
Kannattavuuden laskemisessa joudutaan tukeutumaan jollain tasolla arvauksiin, koska liikennöintikustannuksia tai tuottoja ei ole kilpailun avautumisen takia saatavilla operaattoreilta.
Elinkaaren päässä olevien ratasähköistysten uusiminen
Tällä hetkellä hallitusohjelmassa on ilahduttavasti tehty päätökset Iisalmi – Ylivieska, Hyvinkää – Hanko ja Laurila-Tornio – Ruotsin raja sähköistyksistä. Seuraavaksi olisikin syytä alkaa uusimaan noita elinkaarensa päässä olevia 50 vuotta vanhoja sähköistyksiä. Toivottavasti Liikenne 12 ottaa tämän huomioon.
Kirjoittaja: Jarkko
Lainaus: Viikkosanomat, No 31 s 50-51, 31.7.1959.
Haluatko tietoa ajankohtaisista uutisistamme? Seuraa meitä LinkedInissä